Новини / Бізнес / Вперше українську чорну ікру планують експортувати до Європи
21 лютого 2017, 08:57
Розмір шрифта: А А А

Вперше українську чорну ікру планують експортувати до Європи

Вперше українську чорну ікру планують експортувати до Європи, чорна ікра, експорт, Європа, риба
Вперше українську чорну ікру планують експортувати до Європи

НВСП «Бестер» (Київська область), яке виробляє чорну ікру класичним «забійним» методом, планує вийти зі своєю продукцією на європейський ринок. Прецедентів в Україні поки що немає? жоден виробник не експортує ікру осетрових до Європи.

Про це в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer розповів директор і співвласник компанії Юрій Яременко.

«Для виробництва ікри ми обладнали відповідний цех, сертифікували його згідно з вимогами українського законодавства»,? зазначив Юрій Яременко. Та для того, щоб експортувати до ЄС, треба налагодити виробництво за їхніми стандартами, тому «Бестер» будує з нуля ще й третій цех, аналогів якому в Україні немає, відповідно до систем HAССP та ISO. «Нині завершуємо процедуру його сертифікації»,? уточнив директор.

Він пояснив, що український ринок не надто об’ємний, і компанія не може продати наявний обсяг ікри тут, тому орієнтується на Європу.

«Хоча там ціни на ікру за останні 2-3 роки значно знизилися,? зауважив Юрій Яременко.? Ринок перенаситився, багато з’явилося нових продавців, зокрема, з Китаю, східноєвропейських країн: там дозріли великі стада й виробники демпінгують. Окрім того, в Європі багато виробників установили установки закритого водопостачання. Тому ікри багато, хоч вона не найкращої якості».

Рибний бізнес? дуже «довгий» і складний з огляду на те, що риба росте дуже повільно, наголосив Юрій Яременко. «Наприклад, у осетрів період зрілості настає на 8-10-й рік, у білуги? на 15-16-й. Однак ікра цих порід? найбільш вартісна, і це, по суті, може стати основним джерелом нашого прибутку».

Через те що риба «Бестеру» росте довше, вона коштує дорожче, але й смачніша. Проте в компанії знайшли спосіб, який дозволить пришвидшити процес вирощування і не погіршити якість.

«Для цього можна спочатку тримати рибу в установках замкненого водопостачання (плануємо наступного року таку побудувати), а на останній рік посадити її на живу воду,? розповів Юрій Яременко.? Таким чином ми плануємо здешевити й пришвидшити процес вирощування риби та дозрівання ікри».

Він зазначив, що господарство не лише вирощує рибу, а й займається селекційною роботою, тісно співпрацює з науковцями Національного університету біоресурсів і природокористування України. 

ВКонтакте Buzz Live journal Facebook Twitter

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її мишою і натисніть CTRL+Enter
Лист у редакцію
Ви не авторизувались.
Якщо у вас вже э обліковий запис ВКурсе.ua, увійдіть або зареєструйтесь.
ваш коментар:

Читайте також:

Останні новини за сьогодні: