Новини / Бізнес / Україна може втратити статус нетто-експортера молочної продукції
9 липня 2014, 13:46
Розмір шрифта: А А А

Україна може втратити статус нетто-експортера молочної продукції

Україна може втратити статус нетто-експортера молочної продукції, торгові війти, Росія, Україна, торговий баланс, молочна продукція
Україна може втратити статус нетто-експортера молочної продукції

Торгові війни з Росією досить негативно впливають на наш торговий баланс.
 — За 5 місяців 2014 року ми експортували 13,6 тис. тонн сиру, тоді як за той же період 2013-го — 23 тис. тонн. Експорт сиру знизився на 41%, позитивне сальдо зовнішньої торгівлі молочної продукції — на 31%, — зазначає експерт аграрних ринків асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) Аліна Жарко.

Якщо падіння експорту молочки буде тривати такими ж прискореними темпами, то, на її думку, Україна може втратити статус нетто-експортера молочної продукції. Щоб цього не сталося, нашій країні необхідно в посиленому режимі шукати виходи на нові ринки збуту, в тому числі на ринок ЄС. І зараз для цього найбільш вдалий час, — передає ukurier.gov.ua.

 — Сьогодні закупівельна ціна молока в Україні значно впала і становить 3,80 грн / кг, а не умовні 4,65 грн, як у Європі. У минулому році відзначалася абсолютно інша ситуація. Українське молоко було дорожче європейського, і виходити на ринок ЄС не було сенсу, воно не було б конкурентними, — нагадала Аліна Жарко. — Зараз ситуація кардинально змінилася і її потрібно правильно використовувати.

 — Адже ринок ЄС — це один з найбільших ринків, де 510 млн. людей з високою закупівельною спроможністю і високими середніми показниками споживання молока і молочних продуктів на душу населення (європеєць за рік в середньому споживає 16,6 кг сиру, тоді як українець — 3, російська — 6). До того ж ринок ЄС — це свого роду вхідний квиток на інші міжнародні ринки для української молочки.

 — Європейську якість визнають у всьому світі, тому продукцію, визнану в ЄС, сприймають у світі зовсім по-іншому, — зазначила експерт, навівши приклад про вітчизняну курятині, експорт якої значно розширився після виходу на ринок ЄС в минулому році. — У 2013 році ми експортували в ЄС всього 480 тонн м‘яса птиці, але при цьому розширили географію експорту до 80 країн.

Звичайно ж, зробити це буде неймовірно складно, оскільки українським підприємствам потрібно буде не просто пройти крізь європейський аудит DG SANCO (Генеральний директорат Європейської комісії з питань охорони здоров’я та захисту прав споживачів) всього виробничого ланцюжка, реформувати систему контролю якості і безпеки продукції, але і зробити так, щоб продукція сподобалася європейцям. Експерт впевнена, що останнім здійснити буде навіть складніше, ніж пройти інспектування. Європейські споживачі досить вимогливі і давно зорієнтовані на популярні марки. І навіть якщо наша продукція буде дешевшою — це не значить, що її будуть купувати.

Саме з цього, на думку першого заступника міністра аграрної політики і продовольства Івана Бісюка, наші виробники і переробники будуть виходити на ринок не через супермаркети, а через оптову торгівлю і дистриб'юторів.

Зараз українські виробники можуть поставляти в Європу згідно з лімітами 8 тис. тонн молока та вершків і 1,5 тис. тонн сухого молока. Щодо сиру лімітів немає — і тому ми можемо експортувати його в необмеженій кількості без зборів, нагадала пані Жарко, зазначивши, що сьогодні країни Європи імпортують 41 тис. тонн масла, 75 тис. тонн сиру і 5 тис. тонн сухого знежиреного молока.

При цьому лідерами минулого року серед постачальників олії в ЄС стали Нова Зеландія (88% імпорту), США і Швейцарія. Основні імпортери сиру в країни ЄС: Швейцарія — 68%, Нідерланди — 16%, Австралія — 7%, США, Канада, Ісландія. Сухе молоко постачають в основному Норвегія (3 тис. тонн), США (1 тис. тонн), Алжир (0,5 тис. тонн). Це наші конкуренти по експорту, акцентувала Аліна Жарко, додавши, що ЄС і сам є достатньо великим виробником молока.

Згідно з даними експерта, в минулому році в ЄС вироблено 152 млн. тонн молока, серед яких 142 млн. тонн пішло на переробку. В результаті було отримано 32 млн. тонн обробленого питного молока, 8 млн. тонн йогуртів, 8,6 млн. тонн сиру і т. д. При цьому експорт з ЄС склав 11,2 % від виробництва, значна частина якого надійшла в Росію і Китай.

ВКонтакте Buzz Live journal Facebook Twitter

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її мишою і натисніть CTRL+Enter
Лист у редакцію
Ви не авторизувались.
Якщо у вас вже э обліковий запис ВКурсе.ua, увійдіть або зареєструйтесь.
ваш коментар:

Читайте також:

Останні новини за сьогодні: