Новини / Економіка / Чи зможе Україна налагодити експорт м’яса в ЄС
31 жовтня 2013, 12:24
Розмір шрифта: А А А

Чи зможе Україна налагодити експорт м’яса в ЄС

Чи зможе Україна налагодити експорт м’яса в ЄС, Центр підвищення ефективності в тваринництві, Микола Бабенко, свинина, євросоюз, пільгове оподаткування, експорт
Чи зможе Україна налагодити експорт м’яса в ЄС

Микола Бабенко, генеральний директор «Центру підвищення ефективності в тваринництві» оцінив перспективи експорту української свинини в Євросоюз.
Щоб успішно конкурувати з європейськими виробниками м‘яса після підписання угоди про Асоціацію, Україна повинна вже найближчим часом значно збільшити обсяги експорту м’ясної продукції.
Маючи всі передумови для активного експорту м‘яса та м’ясопродуктів у вигляді відносно дешевих кормів і логістики, Україна досі не користується своїми можливостями. Україна понад 10 років входить в 5 найбільших імпортерів продукції свинарства в світі. Зате експорт свинини з України все ще залишається на дуже низькому рівні. Експортна позиція — всього 15 тис. тонн свинини в минулому році, в той же час, кількість імпорту більше у 10 разів. У цьому році експорт свинини знизився до 2 тис. тонн.

У нас набагато краща база, ніж у Данії, має більш високу щільність свиней на одного жителя і один гектар. Данці при цьому змушені годувати свиней нашим зерном і соєвим шротом з Бразилії, на українське зерно сплачують імпортне мито у розмірі 20%. Але навіть при таких умовах в європейських країнах собівартість вирощування свинини не перевищує 1,1 євро, а в Україні собівартість 1,6-1,8 євро і більше.
Зі вступом у Зону вільної торгівлі ціна на українську свинину значно знизиться, а вартість кормів навпаки — піде вгору. Якщо зараз ціна кілограма свинини в живій вазі в Україні складає більше 18 грн., у Європі — це 13 грн. З входженням в ЗВТ ми прийдемо до рівної з Євросоюзом ціною. Також з кормами, які становлять 70-80 % собівартості. Після підписання угоди імпортне мито на українське зерно для європейського фермера зменшиться до 0,6%. Відповідно, слід очікувати, що або корму в Україні подорожчають, або в ЄС — подешевшають. Перший варіант, очевидно, що більш імовірний.
Найбільшою проблемою, яка заважає експорту, є недосконалість підходів до технологій ведення свинарського бізнесу, а саме відсутність обліку, контролю, перевитрата кормів і тільки потім недооснащенность виробництв. Багато вітчизняні підприємства навіть не здатні об'єктивно порахувати виробничу собівартість виробництва свинини, не маючи системи обліку витрат і зоотехнічного обліку, яка допомагала б збирати та аналізувати всю інформацію. Є багато прикладів того, коли ферми, навіть не маючи європейського оснащення, отримують високу рентабельність тільки завдяки ефективній організації бізнесу, більш дешевим і ефективним кормам та грамотній системі оплати праці персоналу.

Виробникам вже зараз слід поступово відмовлятися від роботи в умовах дотацій пільгового оподаткування. "Пільг дуже скоро не буде. Сплата фермерами Євросоюзу ПДВ і податку на прибуток на рівні з іншими виробниками найближчим часом стане нормою і для наших виробників. Тому підвищення ефективності ведення бізнесу і впровадження нових технологій стануть тими перевагами, які зможуть допомогти вітчизняним аграріям збільшити експорт в європейські країни.

ВКонтакте Buzz Live journal Facebook Twitter

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її мишою і натисніть CTRL+Enter
Лист у редакцію
Ви не авторизувались.
Якщо у вас вже э обліковий запис ВКурсе.ua, увійдіть або зареєструйтесь.
ваш коментар:

Читайте також:

З України масово вивозять цукор за кордон

29 травня 2017, 14:31

Гройсман поставив «нове» завдання у перебудові економіки

27 травня 2017, 17:46

Останні новини за сьогодні: