Новини / Здоров'я / Кавун — і косметолог, і цілитель
16 вересня 2011, 08:15
Розмір шрифта: А А А

Кавун — і косметолог, і цілитель

Кавун - і косметолог, і цілитель, кавун, кавуновий сік, сік, холестерин, глист, шкіра, насіння кавуна
Кавун — і косметолог, і цілитель

Кавун — і косметолог, і цілитель

Як тільки прийшло літо, ми маємо можливість поповнити організм вітамінами відсутніми і корисними речовинами. У цьому нам допомагає велика різноманітність різних фруктів і ягід. А в кінці літа і початку осені нам вдвічі щастить — настає пора кавунів. Але ж кавун -це не просто ласощі, а й, між іншим, дуже корисний продукт, що володіє масою цілющих властивостей. Саме про кавуни і піде мова в сьогоднішній статті.

Склад кавуна вражає: 90% води, 12% цукру (фруктоза, глюкоза, сахароза), лужні і пектинові речовини, білки, корисні мінерали -фосфор, залізо, магній, натрій, кальцій, калій, і безліч вітамінів (B1, B2, B3, B6, B9). Так кавун — це просто криниця корисних речовин. Так він ще і дуже смачний. Кісточки кавуна також корисні, адже багаті жирним маслом, що складається з лінолевої, ліноленової і пальмітинової кислот. А калорійність кавуна взагалі смішна?Усього 38ккал в 100г. Саме тому кавун дуже часто і використовують при схудненні в період розвантажувальних днів.

Найчастіше кавун їдять як десерт, але якщо врахувати, що він на 90% складається з води, то без проблем можна зробити кавуновий сік. Іноді кавун вживають з білим або чорним хлібом. Його додають у салати, десерти, морозиво, з нього роблять смачні коктейлі, а з кірочки кавуна можна приготувати варення, також кавун консервують і іноді навіть солять.

Корисні властивості кавуна, або чому нам не можна відмовлятися від такого задоволення.

Кавун дуже корисний для сечової системи. Він практично не містить кислот і солей, зате багатий лугами. Тому лікарі рекомендують вживати кавун тим, у кого є ризик виникнення оксалатних або уратних каменів у нирках. Також не зашкодить кавун при циститі, нефриті, пієлонефриті. З‘їдайте до 2х кг на добу або пийте свіжий кавуновий сік (наприклад, на 2 склянки соку візьміть 1 ложку меду).

Кавун дуже багатий магнієм, вам достатньо з’їсти 150г кавуна в день для задоволення добової норми в магнії. Особливо це корисно людям, що страждають артеріальною гіпертонією. До того ж кавун чудово допомагає вивести з організму холестерин, що необхідно при серцево-судинних захворюваннях.

У кавуні корисно все! Приміром, кавунові насіння прекрасно справляються з гельмінтами. Вони допомагають очистити організм від глистів не гірше гарбузового насіння. Висушіть насіння кавуна, потім подрібніть їх в м‘ясорубці і змішайте з молоком у співвідношенні 1:10 — чудові ліки з грядок готові. Приймайте його 2 рази на день по 2 склянки.

У кавуна найсильніші сечогінні властивості. Ця дія на організм надає не лише м’якоть кавуна, але і кірка. Ви можете приготувати з неї відвар, який допоможе впоратися з набряками при захворюваннях нирок, серця. До того ж ви можете робити такі відвари круглий рік — висушена в духовці кірка зберігає свої властивості надовго. Щоб приготувати відвар, залийте суху скоринку водою у співвідношенні 1:10, прокип‘ятіть протягом 5 хвилин. Остудіть і процідіть відвар. Приймайте по півсклянки 3-4 рази на день. Також цей відвар корисний при ревматизмі і подагрі.

Ще кавуновий сік допомагає розчинити і вивести з печінки токсини. Тому якщо людина страждає хронічними захворюваннями, або сильно отруїлася, або приймала сильнодіючі препарати, антибіотики — поїсти від душі кавунів буде незамінним лікуванням. Тобто можна сказати, що кавуни допомагають швидше вивести з організму ліки.

Кавун дуже багатий залізом, він поступається за вмістом цієї речовини лише шпинату і листю салату. А кавунове залізо найлегше засвоюється організмом. Таким чином, кавуни є вірним помічником в лікуванні і профілактиці анемії.

А ще кавун корисний, оскільки:

1. Допомагає очистити нирки від піску. Достатньо вживати по 2 кг м’якоті кавуна натщесерце в день. 2. У кавуні вітамінів, на жаль, не так вже й багато, не рахуючи одного — вітаміну В9, а по-іншому, фолієвої кислоти, яка бере участь у кровотворенні сприяє утворенню і роботі кров‘яних тілець -лейкоцитів таким чином підтримує імунну систему людини). Також фолієва кислота відіграє дуже важливу роль при вагітності — вона регулює формування нервових клітин ембріона, а це дуже важливо для нормального розвитку. Тому кавун просто незамінний продукт для майбутніх мам. 3. У кавуні міститься багато клітковини, яка допомагає вивести з організму зайвий холестерин, який є винуватцем атеросклерозу. 4. Кавун незамінний помічник при коліті. Настій з кавунових кірок допоможе вилікувати запалення товстого кишечника. Щоб приготувати настій -візьміть 80-100г сухих кірок кавуна, залийте 0,5 л окропу і залишіть настоюватися до охолодження. Приймайте по півсклянки 4-5 разів на добу. 5. Кавун допомагає очистити організм від застійної жовчі, що покращує колір обличчя і нормалізує стул. 6. Сприяє схудненню. Розвантажувальні дні на кавуні -прекрасний спосіб позбутися від зайвих кілограм і очистити організм. У розвантажувальний день треба вживати 2 кг кавунової м’якоті, але цю дозу розділяють на 5 прийомів. Тим, хто насилу переносить голод, рекомендується їсти кавун разом з чорним хлібом (але в допустимих кількостях). В 100г м‘якоті кавуна міститься всього 38 калорій. Кавун використовують для зниження апетиту, так як він швидко додає відчуття ситості. А фолієва кислота нормалізує обмін речовин.

Будемо обережні

Якщо хочете наїстися кавуном, так ще і щоб це було корисно для організму, то бажано за 2-3 години до і після цього не вживати солоних продуктів. А причина в тому, що сіль затримує рідину в організмі, і кавун може стати великим навантаженням для серця, а також може спровокувати набряки.

Не варто захоплюватися кавунами тим людям, які страждають хронічними захворюваннями. Також утримайтеся від вживання кавуна при діабеті або при набряках в останньому триместрі вагітності.

Також варто бути обережними у вживанні кавуна людям, які страждають сечокам’яною хворобою, або шлунково-кишковими захворюваннями.

Кавун та косметологія — речі несумісні?? Аж ніяк …

Навіть народна медицина не відмовиться в своїх радах по догляду за шкірою обличчя та тіла від такого корисного продукту, як кавун. Адже з нього виходять відмінні тоніки, лосьйони, маски …

Маска Якщо у вас в‘яла шкіра — кавун вам на допомогу. Сік кавуна чудово тонізує шкіру, і підходить як для сухої, так і для жирної шкіри. Помийте обличчя і шию теплою водою, потім нанесіть тонким шаром кашку з м’якоті кавуна. Накрийте рушником і потримайте 10-15 хвилин. Потім змийте теплою водою, дайте шкірі висохнути природним шляхом і нанесіть крем. Ваша шкіра стане м‘якою, покращиться колір обличчя.

Протирання льодом Заморозьте в морозильній камері свіжовичавлений сік кавуна. Шматочком льоду, отриманого з цього соку, протирайте обличчя по масажних лініях. Залиште сік на обличчі, не витираючи на хвилин 15-20, змийте холодною водою, а обличчя і шию змастіть живильним кремом. Ця процедура добре тонізує і освіжає шкіру.

Зволожуючий і тонізуючий лосьйон Розітріть м’якоть кавуна, дайте їй постояти 2-3 години, потім вичавте з неї сік (отримаєте в результаті 400мл) і змішайте його з 1 ст. ложкою меду, додайте туди ж 1 чайну ложку солі. Після того, як сіль і цукор розчинятися, процідіть суміш і додайте 200 мл горілки. Протирайте шкіру обличчя, попередньо очистивши його від забруднень. Залишайте лосьйон на обличчі на 1-1,5 години. Зберігайте лосьйон в холодильнику.

Протирання свіжим соком Змочіть ватяний тампон в свіжовичавленому соку кавуна (або ж візьміть просто скибочку кавуна) і протріть шкіру обличчя і шиї. Такі протирання підходять для сухої і що втратила пружність шкіри.

Лосьйон для всіх типів шкіри У цьому випадку підійде лосьйон, приготований (змішаний) з рівних частин персикового і кавунового соків. Природно свіжих.

Лосьйон при опіках і сильних забрудненнях шкіри Суміш кавунового і огіркового соків (у рівних частинах) дуже допомагає при почервонінні шкіри обличчя, опіках і забрудненнях. А якщо в нього додати ще рівну кількість спирту, то такий лосьйон допоможе при гнійних прищах.

Чистимо обличчя від вугрів і ластовиння Робимо емульсію:розтираємо в ступці насіння кавуна, поступово вливаючи воду (співвідношення 1:10). Наносимо суміш на обличчя на 20 хвилин, змиваємо теплою водою.

Ну і, звичайно ж, як не згадати про те, що кавун не тільки дуже корисний, але ще і дуже смачний.

Пропонуємо рецепт ягідного десерту з кавуном:

Інгредієнти: малина або ожина -100г, кавун-300г, по 2 штуки персика та абрикоса, 4 сливи, півсклянки сметани, склянка води, півсклянки цукру.

Приготування: варимо сироп з води і цукру. Персики, сливу, абрикоси і кавун ріжемо кубиками, додаємо туди малину (ожину), заливаємо звареним сиропом і ставимо в холод на півгодини. Перед подачею поливаємо десерт сметаною і прикрашаємо ягодами.

Будьте здорові і Удачі Вам!

ВКонтакте Buzz Live journal Facebook Twitter

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її мишою і натисніть CTRL+Enter
Лист у редакцію
Ви не авторизувались.
Якщо у вас вже э обліковий запис ВКурсе.ua, увійдіть або зареєструйтесь.
ваш коментар:

Читайте також:

Діабет

1 червня 2017, 16:19

Останні новини за сьогодні: