Новини / Здоров'я / Як розібратися, чого вимагає наш організм?
15 березня 2013, 21:50
Розмір шрифта: А А А

Як розібратися, чого вимагає наш організм?

Як розібратися, чого вимагає наш організм?, здоровий способ життя, здорове харчування, гастрономічні вподобання
Як розібратися, чого вимагає наш організм?

Дотримуючись здорового способу життя, ми прагнемо споживати в їжу весь асортимент пропонованої харчової продукції. Тут і фрукти з овочами, і різні сорти м‘яса, і морські делікатеси, і бобові із зерновими і горіхами, і молочні продукти. Сучасний ритм життя, а деколи банальна відсутність можливості побалувати себе чимось смачним в досить швидкі терміни помічається нашим організмом.

Часом ми відчуваємо непереборне бажання поласувати свіжими овочами та фруктами, а в інший час неймовірно хочеться покуштувати соковитого яловичого біфштекса. Такі відчуття можна розцінювати як банальну примху, а можна сприймати як потреба організму в тій чи іншій живильній речовині.

Існує думка — наш організм настільки мудрий, що брак будь-якого вітаміну або мінералу перетвориться в бажання з’їсти скибочку сала, шматок солоного оселедця або приготувати салат зі свіжих овочів і фруктів. Але що робити, коли хочеться чогось, що очевидно не представляє явної користі для організму — наприклад, хочеться не просто чіпсів або гамбургера, в які, як ми знаємо, додаються підсилювачі смаку, а саме підсмаженої або кислої страви, газованих напоїв або навіть цільного льоду. Якщо подібні загострення смаку вам здаються абсолютно не пов‘язаними з нестачею вітамінів, то доказом протилежного можуть служити найнеймовірніші смакові переваги вагітних жінок — якщо відразу їм хочеться полуниці та солоної сьомги, це викликано виключно потребою організму заповнити вітамінно-мінеральний запас.

Бажання тут і зараз поповнити ряди ласунів зазвичай викликано нестачею вуглеводів, які містяться у свіжих фруктах. Також це може бути браком хрому або сірки, і тоді бажані льодяники і тістечка можна замінити виноградом, телячою печінкою, журавлиною та різними сортами капусти (брокколі, цвітна або білокачанна). Якщо вам хочеться саме шоколаду, це свідчить про брак в організмі магнію, заповнити який можна горіхами, насіннячками або бобами. Про нестачу магнію говорить і бажання відчути кислий смак.

Тяга до солоного пояснюється потребою організму в хлоридах (досить поповнити раціон нерафінованої морською сіллю), а тяга до засмажених та занадто вже рум’яних страв — необхідністю заповнити нестачу вуглеводів (на допомогу знову ж таки прийде різноманітність свіжих фруктів).

Про нестачу кальцію організм може повідомляти нам по-різному — це може бути і бажання насолодитися газованим напоєм, і жирною їжею. У цьому випадку краще поласувати морською рибою, бобами і квасолею (в тому числі стручковою), твердим сиром і знежиреним сиром.

Якщо вам приносить небувале задоволення будь-яке поглинання їжі, і ви відчуваєте ненаситність, виправити ситуацію допоможуть родзинок, батату і шпинату, що містять в собі необхідну в цьому випадку амінокислоту триптофан, а також яскраві різнокольорові фрукти і овочі, які містять в собі амінокислоту тирозин.

Вже раніше згадане насіння, горіхи і боби, в яких міститься необхідні організму вітаміни В1 і В2, допоможуть відновити зниклий апетит.

Неприродна тяга до певних смаків також може свідчити не просто про брак вітамінів і мінералів, але й про деякі відхилення в роботі тієї чи іншої системи організму:

  • солодке — нервове перенапруження та розумова перевтома, стрес;
  • солоне — наявність в організмі запального, інфекційного процесу;
  • кисле — знижена кислотність у шлунку, застуда;
  • гірке — інтоксикація або зашлакованості організму;
  • гостре — порушення ліпідного обміну або необхідність простимулювати роботу шлунка;
  • прісне — виразкові хвороби ШКТ, порушення роботи печінки або жовчного міхура;
  • терпке — ослаблення імунних, захисних властивостей організму.

Якщо ви спостерігаєте у себе або своєї близької людини фанатичне захоплення тим чи іншим смаком протягом тривалого часу, варто задуматися про відвідини медичного фахівця того чи іншого профілю. В цілому ж в переддень весни, коли наш організм трохи ослаблений минулими холодами і мізерним за вмістом вітамінів харчуванням, необхідно уважно слухати себе і не піддаватися спокусі з'їсти засмаженої картоплі, краще віддати перевагу свіжому гранату або апельсину!

ВКонтакте Buzz Live journal Facebook Twitter

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її мишою і натисніть CTRL+Enter
Лист у редакцію
Ви не авторизувались.
Якщо у вас вже э обліковий запис ВКурсе.ua, увійдіть або зареєструйтесь.
ваш коментар:

Читайте також:

Що відбувається з вашим тілом, коли в ньому занадто багато солі

14 січня 2016, 18:09

Вчені підрахували, що лише 5% населення Землі є здоровими

11 червня 2015, 16:53

Останні новини за сьогодні: