Новини / Здоров'я / Дієтологі розповіли, які продукти потрібно включити в раціон під час Великого посту
14 березня, 12:12
Розмір шрифта: А А А

Дієтологі розповіли, які продукти потрібно включити в раціон під час Великого посту

Дієтологі розповіли, які продукти потрібно включити в раціон під час Великого посту, пост, продукти, імунітет, система травлення
Дієтологі розповіли, які продукти потрібно включити в раціон під час Великого посту

.11 березня розпочався Великий піст, який в 2019 році триватиме до 27 квітня. Про те, які продукти можна вважати кращими для раціону тих, хто поститься людей, розповіли фахівці.

Тип перший: бобові. Відмова від тваринної їжі в піст пов‘язаний з підвищеним ризиком білкової недостатності. При цьому, на думку лікаря-дієтолога Олени Знахаренко, сьогодні для населення в цілому характерно недостатнє вживання білків. Постить потрібно в першу чергу робити ставку на продукти, збагачені рослинним білком, вони є кращими при харчуванні з виключеними з нього тваринними продуктами, підкреслила фахівець.

«Крім необхідного білка бобові забезпечують організм вітамінами групи В,РР, С, амінокислотами, вуглеводами, ферментами, мікроелементами — калієм, кальцієм, залізом», — зазначила Знахаренко.

Тип другий: горіхи і насіннячка. За словами іншого експерта-дієтолога Антоніни Стародубової, горіхи і насіннячка — це один з кращих додаткових джерел білка в період Великого посту. Також горіхи забезпечують організм корисним жиром, клітковиною, мінеральними і біологічно активними речовинами.

Тип третій: крупи. Вживання цього продукту зменшує ймовірність розвитку захворювань серцево-судинної системи, підтримує активний метаболізм.

«Горіхи дуже корисні, але і досить калорійні, тому щоденна порція їх повинна бути не більше 40 грамів в день, — розповіла дієтолог.«Особливо багаті різними вітамінами гречана і вівсяна каші», — підказала Олена Знахаренко.

Тип четвертий: зелень. Фахівці рекомендують налягати на кріп і петрушку:

«Вживання кропу зміцнює імунітет, бореться із заворушеннями в кишечнику, надає сечогінний і протизапальний ефект, допомагає організму розщеплювати важко перетравлювану їжу. Петрушка сприяє нормалізації обмінних процесів в організмі, позитивно впливає на функціонування щитовидної залози, є сечогінним і жовчогінним засобом», — повідомила Знахаренко.

Тип п’ятий: гриби. Це не найлегший продукт для системи травлення. Але якщо шлунок дозволяє, два-три рази на тиждень слід їсти гриби  


Також в Великий пост можна і потрібно їсти овочі та фрукти, мед, а також пити воду, компоти, соки, чаї, кава. Але слід пам'ятати, що строгий пост протипоказаний вагітним і годуючим жінкам, дітям, пацієнтам із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, імунодефіцитом, анемією, а також бронхо-легеневі захворювання

ВКонтакте Buzz Live journal Facebook Twitter

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її мишою і натисніть CTRL+Enter
Лист у редакцію
Ви не авторизувались.
Якщо у вас вже э обліковий запис ВКурсе.ua, увійдіть або зареєструйтесь.
ваш коментар:

Читайте також:

Україна збільшила імпорт продуктів в країни ЄС

23 травня 2017, 17:26

Статистика мовить про зниження цін на продукти харчування

21 травня 2017, 19:18

Від чого відмовилися українці заради економії

20 травня 2017, 15:38

Останні новини за сьогодні: