Новини / Здоров'я / Із топінамбура готують цілющі ванни
29 листопада 2007, 08:23
Розмір шрифта: А А А

Із топінамбура готують цілющі ванни

Із топінамбура готують цілющі ванни, топінамбур, лікувальні властивості, Інсулін, цукровий діабет, ожиріння, рецепти здоров’я, земляна груша, топінамбур, лікувальні властивості, Інсулін, цукровий діабет, ожиріння, рецепти здоров’я, земляна груша
Із топінамбура готують цілющі ванни

— Про топінамбур кажуть: він і наситить, і полікує. Цей овоч містить полісахарид інуліну. Тому знавці народної медицини радять їсти топінамбур хворим на цукровий діабет та ожиріння. Плоди земляної груші, як іще називають топінамбур, містять вітаміни С, — розповідає 65-річний Іван Петровцій із Мукачевого Закарпатської області. Чоловік вирощує цю рослину на дачі. З одного куща топінамбура викопує восени по два 15-літрові відра бульб.

Топінамбур також має багато пектинів, клітковини, органічних кислот та комплексу вітамінів В. Вони виводять із організму токсичні речовини й солі важких металів.

— Рослина допомагає при різних хворобах, — каже Петровцій. — ”Тісто” з потертих сирих груш добре використовувати при опіках, екземі, псоріазі. А варені бульби можна прикладати на суглоби при артриті та подагрі. Свіжий сік топінамбура допомагає відновленню кольору шкіри при вітиліго. Лікувальні властивості має й листя топінамбура, — запевняє чоловік. — Із нього можна готувати ванни для людей, які страждають остеохондрозом, або тим, кого турбує відкладення солей, артрити, бурсити (гнійне запалення навколо суглобів). Ванни корисні й людям, які мають судинні порушення.

Ми з дружиною Ірою варимо іноді топінамбур, як картоплю, — веде далі Іван Петровцій. — Додаємо трішечки оцту, щоб почищені бульби не чорніли. Готуємо овочеві салати, закуски, запіканки. Найбільше смакує смажений овоч із м’ясом. А діти люблять топінамбур сирим — він нагадує капустяний качан.

Крім салатів і гарнірів, із земляної груші чоловік варить каву.

— Вона має пікантну гірчинку, — пояснює він. — Вимиті бульби ріжу на шматки і сушу в духовці. Потім подрібнюю у кавомолці й готую як звичайну каву. На смак вона не поступається бразильській, а за лікувальними властивостями значно корисніша. Сніжана РУСИН

ВКонтакте Buzz Live journal Facebook Twitter

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її мишою і натисніть CTRL+Enter
Лист у редакцію
Ви не авторизувались.
Якщо у вас вже э обліковий запис ВКурсе.ua, увійдіть або зареєструйтесь.
ваш коментар:

Читайте також:

Землю в Криму заборонять продавати

18 липня, 09:41

В Україні може подорожчати цукор

20 травня, 10:54

Останні новини за сьогодні: