Новини / Здоров'я / Як клітковина допомагає бути здоровим
21 січня 2012, 08:37
Розмір шрифта: А А А

Як клітковина допомагає бути здоровим

Як клітковина допомагає бути здоровим, клітковина, харчові волокна, їжа, дисбактеріоз, шлунково-кишковий тракт
Як клітковина допомагає бути здоровим

Як клітковина допомагає бути здоровим

Що таке клітковина? Заглянемо в Вікіпедію.

Клітковина — харчові волокна:

Целюлоза — полісахарид, входить до складу більшості рослинних організмів, будучи основою клітинних стінок.
Складова частина рослинної їжі, яка не перетравлюється в організмі людини, але грає величезну роль в його життєдіяльності. Очищає шлунково-кишковий тракт і підсилює його діяльність, що в результаті надає благотворну дію майже при всіх розладах травлення. У товстій кишці, на відміну від верхніх відділів травного тракту, є багато корисних мікробів, здатних перетравлювати клітковину. По-іншому клітковину також називають харчовими волокнами.

Клітковина — це найбрутальніша частина рослини. Клітковину легко побачити, якщо подивитися на сплетіння рослинних волокон, з яких складаються листя капусти, шкірка бобових, фруктів, овочів, а також насіння.

Клітковина не перетравлюється в організмі людини і тому не сприймається нами, як поживний продукт, і абсолютно справедливо, оскільки природа визначила їй іншу важливу роль. Клітковина створює сприятливе середовище для травлення в нашому кишечнику і є підгодівлею для нашої рідної мікрофлори. Крім того, клітковина, проходячи по шлунково-кишковому тракту, очищає його механічно (її частинки як маленькі щіточки) і одночасно працюють як сорбент, збираючи на себе токсини і виводячи їх з організму. Це впливає не тільки на здоров‘я шлунку і кишечника, але і дуже важливо для здоров’я всього організму.

Тому без перебільшення можна сказати, що клітковина — найважливіший продукт для правильного функціонування багатьох органів.

Клітковина скорочує час перебування їжі в шлунково-кишковому тракту, адже чим довше їжа затримується в стравоході, тим більше часу потрібно для її виведення. Клітковина прискорює цей процес і одночасно сприяє очищенню організму.

Коли їжа містить досить клітковини корисні для організму речовини з їжі швидко засвоюються, а ось жири і цукор всмоктуються менш активно. В той же час клітковина буквально «виштовхує» з шлунково-кишкового тракту залишки вже перевареної їжі, попутно всмоктуючи в себе шкідливі токсини. Таким чином, одночасно поліпшується постачання організму корисними речовинами і полегшується виход з нього шкідливих речовин.

Результати досліджень показали, що сучасні люди були б набагато здоровіші і жили б довше, якщо б вживали грубу їжу на постійній основі. Тому популярність дієтичних добавок у вигляді різних форм клітковини з кожним днем зростає. Згідно зі статистичними даними тільки пошукової системи Яндекс, кожен місяць понад 50000 чоловік шукають в інтернеті клітковину і інформацію про неї.

Які проблеми виникають при недостатньому споживанню клітковини?

Недостатнє споживання клітковини робить негативний вплив не тільки на функції шлунково-кишкового тракту, але й на весь організм в цілому. «Зашлакованість» призводить до зниження діяльності імунної системи, через що організм стає більш чутливим до різних інфекційних захворювань. Крім того, недостатня кількість харчових волокон в раціоні харчування призводить до сумнозвісного дисбактеріозу (порушення балансу мікроорганізмів, які живуть у нашому кишечнику), який є зараз однією з найпоширеніших причин дисфункцій органів травлення.

Проблема харчування сучасної людини в тому, що в їжу використовуються, в основному, очищені (очищені) продукти. Очищена їжа призводить до надмірної ваги і ожиріння. Адже через відсутність у ній грубих і м‘яких харчових волокон у людини в процесі їжі не виникає відчуття насичення, а, значить, він продовжує їсти фактично тоді, коли потреби організму вже задоволені. Якщо така очищена їжа ще й калорійна, то поява зайвих жирових відкладень є неминучим. Не дивно, що проблема ожиріння і розвитку супутніх захворювань варто для жителів розвинених країн дуже гостро.

Недолік харчових волокон, в першу чергу, загрожує запорами. Справа в тому, що клітковина має високу здатність утримувати вологу, що збільшує обсяг кишкового вмісту. Харчові маси, просуваючись по кишечнику, завдяки цьому стають крихкими і покращують перистальтику (рухову функцію кишечника), що полегшує спорожнювання кишечника. Достатнє споживання клітковини — швидкодіючий засіб від запору. Треба взяти до уваги і той факт, що запори збільшують тиск всередині товстої кишки і сприяють появі такого неприємного захворювання як геморой. Харчові волокна перешкоджають ослабленню стінок товстого кишечника і перешкоджають появі геморою.

Лікарями давно помічено, що влітку загострення холециститу відбувається рідше, ніж взимку або навесні. Це легко пояснити, адже влітку споживання людьми харчових волокон зростає (фрукти, овочі, зелень). А харчові волокна (клітковина) стимулюють перистальтику (рухову функцію) жовчовивідних шляхів, що перешкоджає застою жовчі і запалення жовчного міхура. Важливо і те, що разом з жовчю з організму виводиться холестерин. Це пов’язано з тим, що печінка синтезує холестерин і застій жовчі, відповідно, буде сприяти розвитку атеросклерозу й жовчнокам‘яної хвороби з утворенням каменів в жовчному міхурі. Це і є причиною, чому достатнє вживання клітковини сприяє здоров’ю судин, профілактиці атеросклерозу й жовчнокам‘яної хвороби.

Однак просто збільшувати відтік жовчі спеціальними препаратами (не використовуючи клітковину) не безпечно. Надмірне виділення жовчі впливає на нормальну мікрофлору кишечнику. Крім того, збільшення площі контакту і тривалий контакт продуктів розпаду жовчних кислот зі слизовою оболонкою кишечника здатне викликати в ній передракові зміни. Очевидна перевага клітковини в тому, що вона адсорбує (збирає на себе) не тільки холестерин, але і жовчні кислоти, а підсилюючи перистальтику кишечника, швидко виводить ці з’єднання з організму, зменшуючи ризик виникнення раку кишечника. Крім цього, харчові волокна змінюють кислотність шлункового вмісту і таким чином перешкоджають життєдіяльності бактерій, які здатні синтезувати з жовчних кислот продукти з канцерогенними (викликають рак) властивостями.

Як заповнити дефіцит клітковини в щоденному харчуванні?

Ваш щоденний раціон повинен включати велику кількість рослинної їжі з підвищеним вмістом клітковини і мова йде не тільки про овочіі фрукти, а також про зернові продуктів, виготовлених з цільного зерна. Це відповідні макаронні вироби і хліб грубого помолу.

Як джерело клітковини може використовуватися не тільки рослинна їжа, але і спеціальна дієтична клітковина у вигляді готових продуктів, таких як сибірська клітковина. Ці продукти з успіхом можуть допомогти сучасній і вічно зайнятій людині заповнити недолік харчових волокон в харчуванні, однак це не скасовує споживання звичайних овочів і фруктів.

У день рекомендується споживати приблизно 25 г рослинного волокна, що відповідає 30-35 г пшеничних висівок. Їх можна додавати безпосередньо перед вживанням в салат, вінегрет, в гарнір для другої страви, вводити будь-які види фаршу, в тісто і т.д. Найкраще вживати клітковину 2-3 рази в день по 1 ст. ложці з верхом, розмішавши в невеликій кількості ряжанки або сметани.

Рекомендації по споживанню клітковини:

  • поряд зі збільшенням споживання клітковини поступово збільшуйте кількість споживаної води;
  • обов'язково їжте овочі і фрукти в сирому вигляді ( при будь-якій можливості ), тому що при тривалому варінні овочі втрачають половину що містяться в них клітковини;
  • почніть день з тарілки каші, багатої на клітковину або склянки ряжанки, в якій розмішено повна столова ложка сибірської клітковини або висівок;
  • додавайте в звичайну кашу свіжі фрукти — таким чином ви збільшите кількість клітковини в порції каші на 1-2 грама;
  • на вашому столі регулярно повинні бути бобові(квасоля, горох, соя, боби);
  • крупи купуйте тільки з цілісного зерна;
  • як десерт робіть вибір на користь свіжих фруктів, а не на користь жирних борошняних солодощів;
  • для «перекусів» використовуйте овочі і фрукти.

Вводьте клітковину у свій раціон і ми будемо раді допомогти вам у цьому!

ВКонтакте Buzz Live journal Facebook Twitter

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її мишою і натисніть CTRL+Enter
Лист у редакцію
Ви не авторизувались.
Якщо у вас вже э обліковий запис ВКурсе.ua, увійдіть або зареєструйтесь.
ваш коментар:

Читайте також:

Франція стала першою країною, яка заборонила супермаркетам викидати їжу

5 лютого 2016, 18:25

Чому потрібно їсти повільно?

25 вересня 2015, 15:41

Останні новини за сьогодні: