Новини / Здоров'я / Подружіться з фруктозою
20 серпня 2011, 08:00
Розмір шрифта: А А А

Подружіться з фруктозою

Подружіться з фруктозою, цукор, фруктоза, менопауза, чай, диня, груша
Подружіться з фруктозою

Літо — прекрасна пора для того, щоб розлучитися з деякими поганими звичками. Одна з них — пристрасть до рафінованому цукру — завдає організму чималу шкоду, який можна попередити за допомогою вживання фруктози

Фабрика всередині нас

З давніх часів існує переконання, що цукор необхідний організму як джерело енергії. Не тільки дітей балують солодощами, а й дорослих, коли в житті неприємності, тягне з‘їсти що-небудь «солоденьке». Тим, хто займається розумовою роботою, теж радять їсти побільше солодкого -нібито допомагає роботі нервових клітин. Всі ці уявлення не позбавлені наукової підстави, але ставитися до них треба критично.

Цукор, який ми кладемо в чай, — це хімічна речовина сахароза. Сахароза складається з двох половинок: глюкози і фруктози. В організмі сахароза розпадається на ці половинки, і кожна з них починає свій шлях по клітинах і тканинах. Глюкоза всмоктується клітинами слизової оболонки тонкої кишки і надходить у кров. Якщо концентрація глюкози в крові підвищена, в дію вступає гормон інсулін, що забезпечує її проникнення в клітини і переробку. Якщо ж глюкози в крові мало, починає працювати інший фермент — глюкагон, який дає команду на поставку глюкози з запасів що зберігаються в печінці. Такий головний механізм забезпечення енергією клітин мозку, крові і кори нирок.

Інший шлях в організмі у фруктози — вона теж всмоктується в кров в кишечнику, але відбувається це набагато повільніше. Потім фруктоза потрапляє в печінку, де її перетворення в інші речовини відбувається набагато швидше.

Глюкоза і фруктоза відіграють ключові ролі не тільки в обміні вуглеводів, але і в жировому та білковому обміні. Останнім часом дієтологи прийшли до висновку, що набагато корисніше, якщо вуглеводи надходять в організм не тільки у вигляді сахарози. Більш якісне засвоєння йде за допомогою волокон, які містяться в рослинній їжі, що містить інші цукри.

Суцільна користь

Виявилося, що вживання фруктози не тільки страхує від розвитку діабету, але і здатне посилювати розпад алкоголю в крові тих, хто прийняв зайву дозу. У деяких випадках так лікують алкогольне отруєння — вводять розчин фруктози внутрішньовенно.

Вміст фруктози, г, на 100 г продукту

Мед 40,5
Банани 5,85
Яблука 5,93
Виноград 6,53
Груші 5,6
Суниця 2,13
Грейпфрути 2,26
Апельсини 2,56
Кавуни 3,00
Гарбуз 1,4
Морква 1,0
Томати 1,0
Картопля 0,5
Смородина чорна 3,7
Персики 1,6

Англійські стоматологи виявили ще одну корисну здатність фруктози — вони звернули увагу, що жовтий наліт, що утворюється на зубах після прийому їжі, набагато слабше і краще видаляється, якщо людина вживав фруктозу, а не цукор. Щоб переконатися в цьому, провели експеримент на двох групах студентів. Одна з них харчувалася, використовуючи як цукор тільки фруктозу, інша — сахарозу. У першій групі захворюваність карієсом була на 30 відсотків нижче. Причина в тому, що наліт, що утворюється при вживанні сахарози, містить щільну речовину декстран, а при переважанні в раціоні фруктози наліт утворюється з легко руйнуючого з’єднання.

У фруктози є ще одна дуже важлива роль в організмі. Коли людина вживає багато фруктози, в крові не підвищується вміст цукру, як при вживанні глюкози. Справа в тому, що фруктоза дуже швидко входить до складу з‘єднань, що поставляють організму енергію, тому в стані стресу, максимальної напруги краще їсти фрукти та мед, ніж цукор або шоколад, -фруктоза забезпечить організм енергією набагато швидше. Спеціальні дослідження показали: якщо спортсмени брали перед змаганнями фруктозу, то витрата глікогену в м’язах була в два рази менше, ніж при вживанні сахарози.

Тому не поспішайте їсти шоколад і класти в чай ??сім ложок цукру, якщо вам потрібно зарядитися енергією. Пам‘ятайте — набагато легше і з меншим навантаженням для організму ви досягнете мети, якщо наляже на ягоди та фрукти, яких влітку достаток. Чимало фруктози і в деяких овочах, наприклад, топінамбурі і артишоках.

Перебудуватися нелегко

На початку, якщо вирішите відмовитися від цукру, ви будете відчувати пристрасне бажання з’їсти цукерочку або шоколадку. Це характерно для людей зі зниженим рівнем бета-ендорфіну, для тих, хто п'є каву або збуджуючі засоби при зниженому настрої.

Нездоланну тягу до солодкого можуть відчувати жінки в період передменструального синдрому або менопаузи. Важко і тим, чиї батьки любили випивати або були алкоголіками. Це більшою мірою відноситься до чоловіків.

Рафінад посилює виробництво речовин, що піднімають настрій, і, коли ви від нього відмовляєтеся, ваш організм знаходить природний рівень цукру, але не той, до якого ви його привчили, і йому це не подобається. Ви відчуваєте дискомфорт, і організм вимагає цукру знову.

Коли ви їсте солодке, настрій різко підвищується, але потім так само різко падає. Іноді люди неусвідомлено повертаються до цукру, щоб заповнити емоційний вакуум. Без солодкого вони відчувають себе самотніми і спустошеними.

Труднощі на вашому шляху

Відразу й різко відмовитися від цукру не просто важко — це майже неможливо: він входить до складу багатьох продуктів, у тому числі і містять фруктозу.

Тому не варто відмовлятися від цукру повністю. Просто почніть обмежувати його споживання. Щоб полегшити собі завдання, протипоставьте цукру білки, особливо на обід і сніданок. Як вважає Кателін Дес Мейсонс, професор-дієтолог, фахівець з натурального харчування з Альбукерка, білок допоможе, коли ваш організм проявить перші ознаки опору. Типовий перекус, який вона рекомендує:яйця і тости, варена риба і салат або пита з сиром.

Потім починайте обмежувати споживання продуктів з білого борошна: у них завжди кладуть цукор. Замініть їх продуктами з коричневого рису, вівса і зерна грубого помелу. Коли ви відчуєте себе комфортно, починайте вигнання з свого раціону цукерок і рафінаду, який ви зазвичай кладете в чай.

Крім того, ви повинні знайти нові шляхи отримання задоволення. Допоможуть фізичні вправи, плавання, відвідування концертів і приємної компанії, творчість, танці.

Якщо ви відчуваєте втому і спустошеність, їжте більше фруктів. Вони багаті натуральним цукром, дадуть вам потрібну енергію і піднімуть рівень цукру в крові до потрібного куди краще, ніж рафінад, стверджує Пол Сандерс, натуропат і професор Канадського коледжу натуропатичної медицини в Торонто.

Доктор Нан Лу, директор Міжнародного центру традиційної китайської медицини в Нью-Йорку, радить їсти диню, груші, мигдаль і імбир.

А щоб краще справлятися з почуттям депресії, купіть комплекс вітамінів групи В.

Аліса Волкова

ВКонтакте Buzz Live journal Facebook Twitter

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її мишою і натисніть CTRL+Enter
Лист у редакцію
Ви не авторизувались.
Якщо у вас вже э обліковий запис ВКурсе.ua, увійдіть або зареєструйтесь.
ваш коментар:

Читайте також:

З України масово вивозять цукор за кордон

29 травня 2017, 14:31

Став відомий найдорожчий продукт у мінімальному продуктовому кошику

9 травня 2017, 20:07

Україна збільшила продажу цукру за кордон у 9 разів

10 квітня 2017, 15:51

Останні новини за сьогодні: