Новини / Здоров'я / Яблуко — простий фрукт з непростими властивостями
15 березня 2013, 21:30
Розмір шрифта: А А А

Яблуко — простий фрукт з непростими властивостями

Яблуко - простий фрукт з непростими властивостями, здорове харчування, гіповітаміноз, яблука, вітаміни
Яблуко — простий фрукт з непростими властивостями

Перший весняний місяць являє собою той час, коли організм жителів наших широт найбільш схильний до гіповітамінозу. Ми, починаючи з кінця осені та до нинішнього часу, пам‘ятаємо про ті труднощі, які підстерігають наш організм у вигляді вірусних атак, холодної та сльотавої погоди, дефіциту свіжих і соковитих овочів і фруктів. Однак глибокою помилкою є думка про те, що зимовий раціон бідний на вітаміни і мінерали — ті ж цитрусові та інші тропічні фрукти, коренеплоди, квашені та солоні заготовки необхідні нашому організму так само, як соковиті ягоди та характерні для літнього сезону огірки та помідори.

Інтерес більшості з нас здебільшого зосереджується на сезонних фруктах — влітку це черешня та полуниця, а взимку ківі та ананаси. Однак у наших широтах круглий рік можна придбати яблука різних сортів. Одні дозрівають влітку, інші пізньою осенню та взимку — можливо, тому вони настільки звичні для нашого ока, що в сльотаво-холодний сезон рука швидше тягнеться за гранатом або хурмою, ніж за соковитим яблуком. А даремно…

Особливість яблук полягає в тому, що не будучи рекордсменами за вмістом того чи іншого вітаміну або мінералу, вони настільки гармонійно поєднують в собі корисну комбінацію, що знайти порівняння їм серед овочів і фруктів вельми складно.

Яблука містять:

  • вітамін А
  • вітаміни групи В (В1, В2, В3, В5, В6, В9);
  • вітамін С;
  • вітамін Е;
  • вітамін К;
  • вітамін Р;
  • марганець;
  • калій;
  • кальцій;
  • залізо;
  • магній;
  • фосфор;
  • натрій;
  • цинк;
  • йод;
  • флавоноїди кверцетин;
  • пектин.

Такий чималий комплекс вітамінів і мінералів дозволяє зберегти здоров’я, а часом і дещо налагодити його.

Яблуко запобігає розвитку злоякісних пухлин за рахунок вмісту в ньому флавоноїду кверцетину, це ж речовина сприяє зміцненню імунітету та профілактиці серцево-судинних захворювань.

Рослинна клітковина, якою настільки багате яблуко сприяє нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту, печінки і нирок, за рахунок неї ж, поласувавши яблуком, ми довгий час можемо не відчувати голоду.

Крім того, яблука:

  • запобігають розладам шлунка;
  • підвищують рівень гемоглобіну в крові, чим долається анемія;
  • володіють відновлюючий ефект;
  • укріплюють зуби і оздоровлюють шкіру;
  • знижують рівень холестерину в крові, ніж сприяють профілактиці певних серцевосудинних захворювань;
  • володіють загоюючим ефектом.

Поїданням яблук не варто захоплюватися, особливо якщо існують суттєві порушення у здоров'ї ШКТ. При різних відхиленнях у функціонуванні ШКТ потрібно з обережністю ставитися до багатьох продуктів, в тому числі і до яблук — проконсультуйтеся зі своїм лікарем, як часто і в якій кількості варто дозволяти їх собі у вашому конкретному випадку.

ВКонтакте Buzz Live journal Facebook Twitter

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її мишою і натисніть CTRL+Enter
Лист у редакцію
Ви не авторизувались.
Якщо у вас вже э обліковий запис ВКурсе.ua, увійдіть або зареєструйтесь.
ваш коментар:

Читайте також:

Ціни на яблука впали в три рази в порівнянні з минулим роком

28 травня 2016, 17:29

Останні новини за сьогодні: