Новини / Здоров'я / Найшкідливіший і корисний хліб
18 червня, 12:14
Розмір шрифта: А А А

Найшкідливіший і корисний хліб

Найшкідливіший і корисний хліб, тривога, стрес, хліб з висівками, рівень інсуліну і глюкози в крові, хліб
Найшкідливіший і корисний хліб

Найшкідливіший і корисний хліб

Хоч у багатьох прислів‘ях хліб і основа основ, незамінна їжа, але якщо попереду позначилася дієта, то першим зі списку дозволених продуктів буде викреслено саме він. Так чи правильно відмовлятися від хліба, який з них шкідливий, а який, навпаки, буде дуже корисним? ELLE вирішив розібратися в питанні хліба насущного.

Білий, сірий, чорний, бородинський, ризький, висівковий, соєвий, безглютеновий, чіабатта — прогулянки по хлібного відділу в магазині стають все більш захоплюючий. Так все-таки: чим шкідливий хліб і чому від нього потрібно відмовлятися?

Все досить просто: хліб — калорійна їжа, в білому борошні вищих сортів після перемолу не залишається білків, вітамінів і мінералів. Позначення «вищий сорт» борошна вводить в оману, але це не характеристика якості борошна, а спосіб її обробки. При виробництві борошна вищого сорту харчові волокна повністю перемелюють. Такий хліб завдяки високому вмісту вуглеводів дає відчуття швидкого насичення, але уповільнює процеси травлення всередині організму. Хоч з хлібом і смачніше, але не рекомендується його є безпосередньо під час обіду.

Середня калорійність хліба в залежності від різних видів — від 200 до 300 калорій в 100 р Майже в півтора рази збільшується калорійність шматочка хліба, якщо в ньому містяться насіння, горіхи, сухофрукти. Самим висококалорійним і найменш корисним вважається білий пшеничний хліб.

Корисні властивості хліба вражають. Хліб збагачує організм вітамінами, мікроелементами, амінокислотами. У ньому міститься багато вітамінів груп В, Е, РР, А. Хліб сприяє очищенню кишечника і організму в цілому від шлаків, знижує ризик цукрового діабету. Тому повністю відмовлятися від хліба недоцільно, краще з’ясувати, який хліб корисний для здоров‘я.

Якщо ви не знаєте, чи шкідливий хліб, який ви вибрали в магазині, то уважно прочитайте склад на етикетці. Перелік інгредієнтів в «хорошому» хлібі недовгий — це мука, рослинні масла, молоко, вода, яйця, дріжджі, натуральні добавки (спеції, горіхи, насіння, шматочки фруктів). Також до складу хліба входять хлібопекарські добавки, які є допоміжними засобами для пишності, пружності тіста і збільшення терміну придатності. Сумлінні виробники вказують їх в складі, інші мовчать.

Вибираючи, який хліб корисніше, сірий або чорний, ви віддаєте перевагу одному і тому ж сорту хліба з пшеничного та житнього борошна, які змішані в різних пропорціях. Для отримання сірого хліба співвідношення пшеничного і житнього борошна 1: 2, в чорному — 1: 3. На відміну від білого хліба, чорний містить в собі ряд корисних амінокислот і клітковину, яка корисна для роботи шлунково-кишкового тракту. Житній сірий і чорний хліб краще вживати при різних порушеннях ендокринної системи, цукровому діабеті. Через тривалу засвоювання організмом житній хліб не рекомендується при інфекціях, розладах шлунка і кишечника, печії, гастритах і виразках. У цих випадках слід замінити сірий і чорний хліб на підсушений або білий, бажано на бездріжджовий основі.

Майже весь хліб печуть з додаванням дріжджів, які викликають набухання тесту. Утворення великої кількості порожнин з вуглекислим газом може призводити до метеоризму в кишечнику. Бездріжджовий хліб таких явищ не викликає, тому і гордо носить звання «найкорисніший хліб». Щільний хлібний м’якуш з дріжджового тіста сприяє більш активній роботі кишечника.

Сучасний цільнозерновий хліб ближче всіх до історичних попередників. Згодом методика його виготовлення не сильно змінилася. Відмінність цільнозернового хліба від пшеничного і навіть грубого помелу в тому, що для отримання борошна подрібнені зерна не просівають. Весь вихідний матеріал після перемолу зерен йде в тісто. Тому в хлібі ви можете виявити частинки до півтора міліметрів. У складі звичайного хліба крупиці діаметром понад 0,05 мм не повинні бути присутніми.

Цільнозерновий хліб, на відміну від білого пшеничного, включає в себе всі компоненти зерна і забезпечує організм вітамінами, амінокислотами та ферментами з оболонкою. Його печуть з борошна вищого гатунку з додаванням 25% висівок. Цей хліб краще засвоюється, активізує роботу кишечника і не порушує обмін речовин.

Хліб з висівками містить вітаміни, білки, жири вуглеводи, клітковину, моно- і дисахариди, насичені жирні кислоти. Висівки багаті клітковиною, яка адсорбує і виводить токсини, уповільнює засвоєння вуглеводів. В результаті нормалізується рівень інсуліну і глюкози в крові.

Під час дієти рекомендується вживання хліба з висівками, який дарує відчуття насичення і надовго знижує апетит. Висока концентрація вітамінів В6, В12 і цинку покращують діяльність нервової системи. Якщо відчуваєте тривогу і стрес, то краще влаштувати невеликий перекус: випити чашку гарячого чаю з тостом з хліба з висівками.
 

ВКонтакте Buzz Live journal Facebook Twitter

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її мишою і натисніть CTRL+Enter
Лист у редакцію
Ви не авторизувались.
Якщо у вас вже э обліковий запис ВКурсе.ua, увійдіть або зареєструйтесь.
ваш коментар:

Читайте також:

Майже чверть українців відверто нудьгує на роботі

4 травня, 17:21

У травні подорожчають хліб і «молочка»

2 травня, 16:08

Інвестор готовий продавати у Києві хліб за пільговою ціною, але через рік ціна зросте – КМДА

26 квітня, 11:05

Останні новини за сьогодні: