Новини / Здоров'я / Чи варто переходити на сироїдіння?
23 червня 2015, 14:02
Розмір шрифта: А А А

Чи варто переходити на сироїдіння?

Чи варто переходити на сироїдіння?, овочі, фрукти, сироїдіння, сира їжа, токсини
Чи варто переходити на сироїдіння?

Чи варто переходити на сироїдіння

Прихильники сироїдіння вживають їжу в тому вигляді, в якому її створила природа. Від цього, стверджують вони, можна стати стрункішою, енергійніше, здоровіше і навіть красивіше. Та ще й заощадити час, що більше не треба витрачати час на готування.

Наш експерт — лікар-дієтолог Маріанна Трифонова.

Так, може, викинути каструлі зі сковорідками і влитися в стрункі й енергійні ряди сироїдів? Спробуємо розібратися, зваживши всі «про» і «контра».

Аргумент № 1

ЗА. У сирої їжі в первозданному вигляді зберігаються всі вітаміни і мінерали, а також особлива жива енергія.

ПРОТИ. Дійсно, термічна обробка, істотно знижує рівень багатьох вітамінів. Особливо багато втрачається вітаміну С. Але є речовини, які, навпаки, лише виграють від кулінарної обробки. Наприклад, потужний антиоксидант лікопін, яким багаті помідори, краще засвоюється не з свіжих, а з тушкованих помідорів. Але навіть не це головне. Гірше, що обмежений набір продуктів позбавляє організм багатьох важливих поживних речовин. Адже людині потрібна не тільки клітковина і вітаміни, але і жири, білки, вуглеводи, амінокислоти. Тому ідеальний баланс сирої і термічно обробленої їжі становить 60% на 40%, а не як у більшості людей: 10% на 90%.

Аргумент № 2

ЗА. Сироїди не їдять їжу промислового приготування, переповнену консервантами, ароматизаторами та іншої «хімією», і цим знижують у себе ризик розвитку всіх хвороб цивілізації.

ПРОТИ. Так, але далеко не всі продукти корисно вживати сирими. Іноді це навіть небезпечно. Це стосується насамперед води (зокрема, джерельної), парного молока (ризик бруцельозу і коров‘ячого сказу), сирих яєць (сальмонельоз), риби і м’яса (бактеріологічні, інфекційні та гельминтные захворювання).

Аргумент № 3

ЗА. В «сирому» харчуванні багато клітковини, яка виводить токсини, покращує імунітет і перистальтику кишечника і не дозволяє накопичуватися зайвим жирів. І мало солі, що добре для серцево-судинної системи.

ПРОТИ. Велика кількість грубої рослинної клітковини може спровокувати загострення гастриту, коліту, панкреатиту та інших запальних захворювань ШКТ. Крім того, така система харчування може посилити алергічні реакції, адже термічна обробка їжі знижує агресивність, так і кількість багатьох алергенів. Крім того, вживання виключно сирої їжі здатне викликати анемію і проблеми зі щитовидною залозою. Неграмотне сироїдіння загрожує виснаженням, порушеннями роботи мозку і організму в цілому.

Аргумент № 4

ЗА. Сироїдіння сприяє виведенню токсинів і сечової кислоти, тому надає лікувальну дію при вугровій хворобі, подагрі, ревматизмі.

ПРОТИ. Практично всі корисні ефекти від сироїдіння тимчасові. При переході на звичайний режим харчування всі старі болячки повертаються знову. І добре, якщо без додаткових захворювань. Крім того у сироїдів — сильна ерозія зубної емалі і дуже низький рівень B12 в крові (який сприяє кровотворенню і покращує стан нервової системи).

Аргумент № 5

ЗА. Все, що потрібно людині, є в рослинній їжі. Дефіцит тваринного білка з легкістю заповнюється білками бобових рослин. Нестача кальцію — кунжутом.

ПРОТИ. Постійне вживання великої кількості сирих бобових небезпечно! Крім корисних речовин в бобах є так звані інгібітори, які перешкоджають засвоєнню життєво важливих амінокислот. Щоб вони не встигли нашкодити організму, перед приготуванням багато бобові, а особливо сою, потрібно вимочувати мінімум 12 годин, а потім, залити свіжою водою, проварювати, доводячи воду до кипіння. Червону квасолю взагалі не можна вживати в сирому вигляді, так як в ній містяться отруйні речовини, нейтралізувати які можна тільки термічною обробкою. Що стосується кунжуту, це прекрасне джерело кальцію, але без вітаміну D він не засвоюється, а оскільки цього вітаміну в рослинних продуктах немає, то сироїдіння може суттєво погіршити стан зубів, волосся, нігтів і кісток. Крім того, при вживанні щавлю, шпинату, ревеню може скорочуватися кількість навіть засвоєного кальцію. До того ж щавлева кислота, що міститься в цих сирих рослинах, що викликає утворення каменів у нирках.

Аргумент № 6

ЗА. Сироїдіння дає неймовірний підйом сил, відчуття легкості і гарного настрою.

ПРОТИ. Така ейфорія тимчасова. До того ж, є й побічні явища. Найчастіші — постійне відчуття холоду (доводиться мерзнути навіть в теплих речах) і тріскається до крові шкіра рук. Також багато сироїди скаржаться на випадання волосся, проблеми з нервами і припинення місячних у жінок.

Аргумент № 7

ЗА. Сироїдіння виховує дисциплінованість та повага до свого тіла. Приступивши до цієї практики, людина навчиться відрізняти справжній голод від харчової
розбещеності і буде дотримуватися помірності в їжі — адже невеликі обсяги їжі полегшують перетравлення. Також він звикне ретельно пережовувати їжу (інакше сира їжа просто не засвоїться) і не пити до і відразу після їжі, щоб уникнути бурчання в животі.

ПРОТИ. Як короткочасна міра така система харчування цілком виправдана. Але її можна використовувати не більше 2-3 тижнів, і не взимку. Але сироїдіння, як і будь-яке різке обмеження в харчуванні, категорично не підходить дітям, людям з хронічними захворюваннями ШКТ і літнім.

 Це все добре як тимчасові очисні процедури для тіла і душі. Але переходити на сироїдіння назавжди не варто.

ВКонтакте Buzz Live journal Facebook Twitter

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її мишою і натисніть CTRL+Enter
Лист у редакцію
Ви не авторизувались.
Якщо у вас вже э обліковий запис ВКурсе.ua, увійдіть або зареєструйтесь.
ваш коментар:

Читайте також:

Став відомий найдорожчий продукт у мінімальному продуктовому кошику

9 травня 2017, 20:07

Експерти сказали, коли українцям чекати на дешеві овочі

9 травня 2017, 14:42

Останні новини за сьогодні: